30 Kasım 2008 Pazar

Demo Nedir ?

Demo Nedir?

Demo bir bestecinin, söz yazarının ya da şarkıcının eserlerini veya sesini ilgili kişi veya kurumlara dinletebilmesi için yaptığı çok profosyonel olmayan örnek kayıtlardır.

Demolar, çok profosyonel stüdyolarda yapılmış kayıtlar olabilirsede, sadece evde bir bilgisayar ve bir mikrofon ile yapılmış kayıtlarada demo denir. Bir demonun demo vasfını alabilmesi, onun kayıt kalitesi ile ölçülmez. Demo sunulan eseri, en iyi biçimde sunmak için yapılmış kayıtlardır ve amacına ulaşacaksa nasıl , nerde ve ne kalitede yapıldığının önemi yoktur.

İyi Bir Demo Nasıl Olmalı ?

Bu sorunun cevabını iki başlıkta ayırmamız gerekmektedir.

1. Şarkıcı adayları için demolar
2. Besteci adayları için demolar

Şarkıcı adayları için demolar,

Şarkıcı adaylarının bir demoda dikkat etmesi gereken en önemli şey kendi sesini demo da ne kadar gösterebildiği ile ilgilidir. Her şarkıcının sesinin kalitesi ve özellikleri farklıdır dolayısıyla her adayın yapması gereken demo ve söylemesi gereken şarkılar farklıdır. Genelde şarkıcı adayları piyasada var olan şarkıların üstüne kayıt yaparlar. Bunun için var olan bir şarkı için yeni bir aranje yaptırtmak ya da şarkıyı sadece bir ilgili enstruman (piyano, gitar, vs ) ile söylemek daha etkilidir. Midi kayıtlar şayet md çok kaliteli ise tercih edilmelidir aksi halde dinleyiciyi kötü etkileyebilir. Şarkıcı adayları için kayıtın kaliteside önemlidir. Kaliteli bir mikrofon kullanılmalı ve şarkıda teknik özelliklere aranjör tarafından çok dikkat edilmelidir.

Besteciler İçin demolar,

Bir bestecinin bir demoda dikkat etmesi gereken en önemli şey, şarkısını karşı tarafı yormayacak bir aranje ile sunmasıdır. Besteleri dinleyen insanlar özellikle yalın yapılmış demolar ister. Sadece gitarla çalınıp söylenen bir demo çoğu zaman çok profosyonel ortamlarda yapılmış kayıtlardan ve aranjelerden çok daha etkilidir. Aynı oranda da tasarrufludur. Bugun bir şarkınıza profosyonel bir aranje yaptırtmak en az 150 ile 500 ytl arasındadır. Taban fiyat home studyolarda yapılan kayıtlardır. Profosyonel kayıt stüdyolarda yapılan kayıtlar 500 ytl yide geçebilir ki tamami ile bir demo için gereksiz bir meblağdır.

Şarkılarınızı ucuza kayıda alacak aranjörleri bulmanızın en kolay yolu internet siteleridir. www.garaj.org www.studyo24.net gibi müzik sitelerinde yüzlerce aranjör ile tanışabilirsiniz. Aranjörlerin çoğu aynı zamanda enstruman çalan insanlarda olduğu için ayrıyetten müzisyen için para ödemeniz gerekmeyecektir. Özellikle gitar çalabilen aranjörler tercih edilmedir zira bir çok şarkı sadece bir gitar eşliğinde söylenebilir.

Bunun dışında bir demo için belkide herşeyden önemli olan unsur şarkıyı söyleyen solist ve sesinin kalitesidir. Kesinlikle unutmamanız gereken şey, hangi şarkınızı demo yaptırtmak isterseniz isteyin, kötü bir solist tarafından söylenmiş şarkınızı kesinlikle baştan elenecektir. Bu sebepten ötürü şayet kendi sesinizie güveniyorsanız kendi sesinizle, hayır güvenmiyorsanız çok iyi bir solist ile anlaşıp şarkılarınızı kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Kötü bir ses şarkınız çok kaliteli olsada onun değerlendirilmemesine sebep olacaktır.

Demolarınızda kompozisyon özelliklerinde dikkat edilmesi gereken unsurların başında ise uzun tutulan giriş nağmeleri ( introlar) gelmektedir. Demoları dinleyen insanlar kesinlikle kısa introları tercih etmektedirler.Bu sebeple introları kısa tutmak her zaman daha etkilidir. Bunun dışında vokal sesinin müziğin altında kalmaması ve rahat duyulabilmesi, şarkının olabilecek en yalın şekilde sunulması, fazla süslemelerden kaçılması bir demo için en iyi optimizasyonlar olarak sayılabilir.

İleriki günlerde bu konu ile ilgili sitemizde ünlü besteci ve aranjörlerin yazılarını bulabileksiniz. Ayrıca demo yaptırtmak için sitemizle irtibata geçebilir, aranjörlerle tanışabilirsiniz.

Bol Şanslar !




Muzik100

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ben dizilerde oyuncu olmak istiyorum

Adsız dedi ki...

slm ben mesut ilerde arebesk şarkıcı olmak isterim zaten hayatımdaki en büyük arzumdur

Adsız dedi ki...

Çok beyendim.