28 Kasım 2008 Cuma

Bestelerimin Çalınmaması için Ne Yapmalıyım ?

Besteciler ve söz yazarları tarafından en fazla sorulan sorulardan birisidir bestelerimin çalınmaması için ne yapmalıyım. Pratikte bakarsak kimse şarkılarını çalmaz, çalmayacakda. Çok ufak istisnalarla amatör bestecilerin şarkılarının çalımı görülmektedir fakat bu endişelenecek boyutta değildir. Bu yüzden şarkılarınızın tasdiki ve bunun için büyük paralar ödemenizi önermiyoruz. İnsanlar malesef noterleri beste tasdik merkezleri gibi düşünüp sayfa başına 20-30 ytl ye kadar paralar ödemektedirler. Halbuki noterlerin şarkıların tasdiki için hiç bir geçerliliği ve yetkisi yoktur. Daha doğrusu bir şarkıyı tasdik etmenin bir yolu yoktur. Notere kayıt ettirdiğiniz şarkı o şarkının sizin tarafındna yapıldığını tasdiklemez, noter sadece sizin bunu beyan ettiğinizi , daha doğrusu idda ettiğinizi tasdikler. Bu da kanunlar önünde hiçbir anlama gelmemektedir. Konuyu anlatmak gerekirse, sizin kendi yaptığınız bir şarkıyı sizden evel birinin gidip notere tasdik ettirmesi bu şarkının ona ait olduğunu göstermez. Sizin elinizdeki kanıtlar çok daha önemli olacaktır kanunlar önünde dolayısı ile. Özetlemek gerekirse NOTER TASDİKİNİN Kanunlar önünde hiç bir kesin geçerliliği yoktur !

Noter tasdiki sadece sizin için bir davada kanıt olarak kullanabileceğiniz unsurlardan biridir ve de çok pahalı bir yöntemdir. Bunun yerine yapılabilecek daha değişik yöntemlerde mevcuttur. Bunlardan en eski olanı ise, şarkınızı bir cd ye çekip veya notalarını,sözlerini bir kağıda yazıp postahaneden kendi adresinizden kendi adresinize iadeli tahahüttlü olarak göndermektir. Bu işlemi yaptıktan sonra eve gelen paketi hiç bir şekilde açmamanız gerekir. Bunu herhangi bir dava durumunda hakim açacaktır. Bu yöntem de noter yöntemi gibi kesinlikle şarkının size ait olduğunu kanıtlamayan fakat mahkemede lehinize gösterebileceğiniz kanıttır.

Msg , mesam gibi meslek kuruluşlarına şarkılarınızı kayıt ettirmenizin de yukarıdaki yöntemlerden hiç bir farkı yoktur. Sadece bir kanıt niteliğinde kullanabilir ki geçerliliği tamamen hakimin kararının ve diğer tarafın sunduklarının değerlendirilmesi ile ölçülebilir.

Şu an için şarkılarınızı ileride davalık bir durumda kullanmanız için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Buna tasdix denmektedir. Bu yöntem özetle bilgisayarınıza yükleyeceğiniz bir program ile şarkılarınızı elektronik ortamda tarihleme işlemidir. Yani şarkınızı mp3 formatına çevirdikten sonra bu program ile tarihlersiniz ve bu tarih hiç bir zaman değişmez. Bu programa ulaşmak için www.tasdix.com sitesine gidip gerekli bilgileri alabilirsiniz.Tabi ki bu işlemde paralı olacaktır ama noterle kıyaslandığında çok daha ucuza gelmektedir. Türkiyedeki iki önemli müzisyen meslek birliğinden biri olan MSG nin de tasdixi önerdiğini varsayarsak bu yöntemin diğer yöntemlere göre daha hesaplı ve etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Gördüğünüz üzere malesef yasalarda şarkının sahipliğini direk olarak kanıtlamanın bir yolu yoktur. Çevrenizdeki şahitler, yukarıda uygulayabileceğiniz yöntemler herhangi bir davada sizin için en önemli unsurlar olacaktır.




Muzik100

Hiç yorum yok: